CPH Halvmaraton 2018 - Højdepunkter

Sidste søndag, d. 16 september, deltog over 22.000 løbere i det populære CPH Halvmaraton. Grundet den hurtige rute rundt i København, det hurtige felt og atmosfæren, er CPH Halvmaraton gået hen og blevet et anerkendt løb i Europa. Men hvorfor er CPH Halvmaraton blevet så populært? Læs med her for at finde ud af CPH Halvmarathon’s højdepunkter og de mest spændende nyheder fra sidste søndag.
Et verdensklasse løb
Som det første løb i Norden, har CPH Halvmaraton fået tildelt den prestigefyldte kvalitets betegnelse: IAAF Gold Label af det International Atletik Forbund (IAAF). Denne betegnelse certificerer, at CPH Halvmaraton er en af ”de førende gadeløb i hele verden”. Denne prestigefyldte betegnelse bliver kun givet, hvis et løb opfylder følgende krav: 1. Løbet skal have et internationalt elite felt. Der skal altså være mindst 5 nationer repræsenteret, med hurtigere tider end IAAF’s retningslinjer. 2. løbet skal være tæt på kørende trafik – med fuld elektronisk tidstagning til at se resultater. 3. Løbet skal være arrangeret sådan, at det mindsker miljømæssige skader til de omgivende områder. 4. Et bestemt antal dopingtest skal udføres. 5. Pengepræmier skal uddeles lige – uden hensyn til køn eller nationalitet. Der må udgives ekstra præmier til løbere fra værts nationen. CPH Halvmaratons overholdelse af disse regler blev nøje holdt øje med af David Katz, som er en af de ledende gadeløbs eksperter fra IAAF. Med 40 års erfaring, som mållinje-koordinator til store løb, såsom New York Marathon og Boston Maraton, må David Katz vide en del om gadeløb! I 2017 eksaminerede David CPH Halvmaraton og udtalte: ”Dette guld label er fuldt ud velfortjent! CPH Halvmaraton er på lige fod med de mest prestigefyldte løb i verden, ligesom London, Berlin og New York. Organisatorerne bag CPH Halvmaraton har lykkes med, at skabe dette event, hvilket løberene er stolte over at være en del af og de snakker gladeligt om løbet før, under og efter”.
Verdensrekord forsøg og uventede vindere
Eftersom CPH Halvmaraton er blevet tildelt gold label betegnelsen, er løbet gået hen og blevet et vældig populært løb, at løbe for eliteløbere over hele verden. Både på herre og kvinde siden, var feltet i år ekstremt konkurrencebetonet. Mange af eliteløberne annoncerede før løbet, at de løb efter en personlig rekord og at nogle af dem sågar ville gå efter verdens rekorden på halv maraton distancen. Lad os tage et kig på dette års største navne og de aktuelle vindere. På herre siden var der 14 løbere der alle havde løbet sub-60 min på distancen (det er altså over 21 km/h!). Med sidste års vinder, Abraham Cheroben (Bahrain) og andenpladsen Jorum Okombo (Kenya) var niveauet allerede utroligt højt. Men, desværre droppede Cheroben ud tidligt i løbet og Okombo placerede sig som nr. 12 i søndags. Dette var til stor overraskelse for publikum, eftersom disse to løbere var forhånds favoritter til at vinde løbet i år og til at slå verdensrekorden, som lyder på 58.23 minutter løbet af Zersenay Tadese (fra Eritrea) i 2010. Dette års vinder af CPH Halvmaraton blev den unge kenyaner Daniel Kipchumba, som løb 59.06 minutter og dermed knuste hans landsmand Abraham Kiptum (som blev nr. 2) og etiopiske Jemal Yimer (som blev nr. 3) i en forrygende sprintafslutning i gaderne af København denne søndag.
Kvinderne
På kvindernes side var der også lagt op til hurtige tider, da Joan Melly (Kenya), som blev nr. 2 sidste år, annoncerede at hun ville gå efter verdensrekorden i søndags. Med hendes fantastiske løbe-år, var Melly en stor favorit til at vinde CPH Halvmaraton. I april, i år, løb hun 65.04 minutter på distancen – kun 14 sekunder fra verdensrekorden, som lyder på 64.51 minutter, løbet af Kenyanske Joycilene Jepkosgei i marts i år. Melly’s mest barske konkurrence kom fra Ruth Chepnegetic (Kenya), som også har løbet utrolige sub-65 minutter på distancen. Både Melly og Chepnegetic havde mandlige pacere til at føre dem igennem gaderne af København i et forsøg på at slå verdensrekorden. Efter at have ført det meste af løbet i søndags, blev Melly nr. 3 og Chepnegetic nr. 5. Til stor overraskelse for publikum, vandt den hollandske baneløber Sifan Hassan CPH Halvmaraton i søndags i en forrygende tid på 65.15 minutter. Sifan er stadig ny på denne distance, hun har kun løbet ét halvmaraton før i søndags tilbage i 2011. Men i søndags beviste hun for alle, at hun ikke kun er en verdensklasse atlet på banen, men også på vejen/gaden. Den kun 25-årige hollænder satte ny europæisk rekord med mere end 1 minut, tilbage fra 2007, med hendes præstation i søndags, og hun er kun 24 sekunder fra verdensrekorden. Afslutningsvis kan Sifan være yderst tilfreds med en ny personlig rekord, en ny europæisk rekord og også national rekord!
Det danske felt
I søndags til CPH Halvmaraton, blev de danske mesterskaber i halvmaraton også afholdt på den samme distance og på samme tidspunkt. De danske mesterskaber kan kun blive vundet af en dansk statsborger, hvilket er derfor, at de kenyanske løbere ikke kan vinde denne titel. Den danske atlet Thijs Nijhuis fra Viborg Atletik var en stor favorit til at vinde de danske mesterskaber i søndags. Thijs formåede da også at leve op til forventningerne, da han kunne kalde sig selv dansk mester for anden gang på distancen. Dette efter en tæt kamp med Peter Glans, som kun var 3 sekunder bag Thijs i mål. Thijs kan nu kalde sig selv dansk mester på både 1500m, som han vandt tilbage i august til de danske mesterskaber og på halvmaraton distancen. Dette er en sjælden kombination, at vinde. På kvinde siden var det til stor overraskelse at favoritten Amalie Haughuus droppede ud efter 10km. Dertil gik titlen som dansk mester til Cecilie Mikkelsen. Cecilie er medlem af Sparta Atletik og løb en ny personlig rekord i søndags. Lige tidsnok til at opdage, at hun dermed også vandt titlen som dansk mester!
Det smukke ved CPH Halv
De danske organisatorer havde håbet på en verdensrekord i søndags på både herre og kvinde siden. Men én verdensrekord er ikke noget som kommer let. Selvom CPH er ét af de hurtigste halvmaraton i verden, har CPH Halvmaraton bevist, at det er en svær opgave. Dette år beviste 22.000 løbere, at det er muligt at udholde og vedstå et halvmaraton. Og som vi ved, er det udholdenhed der gør forskellen på denne form for udfordring. Dit niveau af træning er nødvendigvis ikke vigtigt, men det er din udholdende tankegang, der kan gøre forskellen. Som et udholdende brand ønsker vi alle løbere, der deltog i CPH Halvmaraton tillykke med deres flotte præstationer. I år så vi mange af vores løbesokker ude på halvmaraton-ruten. Det gør os glade og stolte at se, at vi har hjulpet mange med at udholde deres personlige udfordringer. Bliv ved med at arbejde hårdt. Næste stop er CPH Maraton til maj næste år!