CROSS COUNTRY OG TRAILLØB: HVAD HANDLER HYPEN OM?

Vinteren nærmer sig og vi kan ikke benægte, at det kan være lidt frusterende at løbe udenfor. Men vinteren åbner også vejen for nye spændende alternativer. På denne tid af året er cross-country løb og trail løb en fantastisk måde at opbygge styrke og UDHOLDENHED for den kommende sæson!   Disse to former for løb er blevet mere og mere populære de seneste år. Ikke desto mindre er der stadig meget forviring omkring dem. Folk tænker ofte på dem som synonymer uden rigtigt, at kende forskellene mellem de to.   Derfor besluttede vi at interviewe den bedste danske trail og cross-country ekspert: Søren Rasmussen.   Som de fleste løbere startede Søren sin karriere med at løbe gade – og baneløb, og løb ekstremt gode tider både på maraton distancen (2.18.32) og på 10.000m (29.48 min). Efter Søren blev dansk mester på maratondistancen i 1997, begyndte han at lede sin opmærksomhed hen mod trail- og cross-country løb. I dag er han fuldtids løbetræner for det danske trail – og bjerglandshold, og er totalt nørdet når det kommer til trail – og cross-country løb. Vi bad ham derfor om at grave dybere ind i emnet ved at besvare et par spørgsmål!

Hvordan er cross-country og trail løb forskellige?

I bund og grund handler både cross-country løb og trail løb om at løbe i terræn, ude i naturen, væk fra gader og stræder. Men hvor de adskiller sig fra hinanden er at cross-country typisk er relateret til at løbe mere hurtigt på en stor golfbane, i parker eller på store, åbne græsplæner. Cross-country er derfor mere publikumsvenligt, mens trail løb er meget mere vildt og mere ufremkommeligt!”

  Ganske vidst foregår trail løb på smalle, klippe fyldte og stejle stier, og appellerer derfor mere til den ”eventyrlige” type.   Trail - og cross-country løb er også forskellige med hensyn til distancen. Cross-country løb er typisk en kortere distance, på op til 10km, hvor deltagerne ofte løber flere runder på samme rute. Trail løb er normalt længere og kan være helt op til 170 km langt. Deltagerne skal selv medbringe egen mad og vandforsyninger.

Hvorfor er cross-country og trail løb blevet så populær blandt løbere?

"Trail løb er især blevet populært, fordi det ikke nødvendigvis har noget at gøre med tid, personlige rekorder eller tempo. Når du er ude i skoven er du ikke så fokuseret på tiden, men du er fokuseret på oplevelsen. Også, både cross-country og trail løb er blevet populære på grund af det faktum, at det reducerer risikoen for at blive skadet. Når du træner og løber på en blødere overflade, på græs, i skoven osv. træner du dine led, ledbånd, væv, sener og muskler. Din styrke vil formodentlig også stige."

Udover at være gavnlig for kroppen med hensyn til udholdenhed, er løb i skoven også fordelagtigt for sindet. At udforske nye scenerier og at være omkringet af naturen, får dig til at glemme tiden og undslippe "bylivets" stress!  

Har du nogle gode råd til begyndere, der gerne vil begive sig ud i disse to former for løb?

"Små skridt er den sikreste måde, at opnå succes på! Lad det tage den tid, det tager "

Mens den blødere overflade i skoven udsætter dig for mindre skader, kan ​​rødder, træstuppe eller klipper i skoven faktisk resultere i mere akutte skader forbundet med at falde eller glide. Derfor skal begyndere huske at være mærkbart forsigtige når de starter!   Løbere der planlægger, at flytte fra gade-løb til cross-country bør også gøre dette gradvist. Især i begyndelsen burde trail - og cross-country løb anvendes som et supplement til den normale træning på veje og gader.

"Det betyder, at hvis du løber 50 km om ugen, skal du ikke straks flytte alle disse kilometer ind i skoven, når du starter med cross-country og trail løb."

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gribe det an i forhold til cross-country - og trail løb, anbefaler Søren at komme i kontakt med din lokale løbeklub. Derudover vil en gode ide også være, at du kan lede efter trail og cross-country events/grupper på Facebook! Så, hvad venter du på? Snør dine sko og væk din indre opdagelsesrejsende! Og glem ikke at gå ind på vores webshop, hvis du har brug for et par gode løbestrømper!